Monday, June 29, 2009

Ateistbussarna

"Gud finns knappast. Så sluta bekymra dig och njut av livet." ["Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä."]

Så står det på några av stadens bussar i Helsingfors.

Jag har försökt sätta fingret på varför texten känns så fånig. (Det bör påpekas att jag inte är ateist - jag är religiöst obunden.)

Givetvis tycker jag inte att texten borde ha censurerats - men det faktum att en text inte borde censureras är inte i sig ett skäl att publicera den.

Vad är det, för det första, vi ska sluta bekymra oss för? Klimatförändringen? Människohandeln? Situationen i Darfur? Gaza? Irans kärnvapen?

Tänker man att en anonym bussreklam ska ha en genomgripande inverkan på människors livssyn? "Jasså, på det viset? Nå då så!" (Med ordet "knappast" blir det hela dessutom en halvmesyr - en hypotes som man inte helhjärtat vågar stå bakom.)

Budskapet för tanken till Dostojevskijs "Om Gud inte finns så är allting tillåtet". Här i versionen: "Gud finns sannolikt inte, så allting är sannolikt tillåtet." Och därmed kommer man att tänka på vulgäruppfattningen om förhållandet mellan religion och moral: det enda skälet till att vi lägger band på vår omåttliga själviskhet är rädslan för eviga straff. Är det en sådan livssyn ateisterna vill bli identifierade med? "Ta för er bara, samvetet är en vidskepelse."

(Förhållandet religion - moral är väl snarare det motsatta: den mänskliga förståelsen av Gud är delvis betingad av vår förståelse av det goda. Rättare hade varit att säga: "Om allt är tillåtet så finns det ingen Gud.")

3 comments:

Perrerera said...

Intressant kommentar. Och bra blogg, som jag kommer börja läsa nu.
Jag tror att de märkt att frågan om Guds existens och eventuella krav på oss är tung att bära och det vore mycket bekvämare (och "befriande" med deras jargong)om den inte fanns. Därav det ibland ganska vulgära sättet att försöka presentera sökandet efter Gud som något löjligt, självklart falskt eller absurdt. Frågan försvinner ju inte om man inte lyckats stänga varenda liten springa där ett eventuellt Gudomligt ljus kunde få plats.
Det är min analys.

dudivie said...

Muistan kun näin tuon ilmoituksen bussissa ja rupesin nauramaan tai ainakin onnellisena hymyilemään. somebody is lol looking after Him..miä oon löytäny

Anonymous said...

en tarkoita että olisin millään lialla, lailla parempi. tämä tarvitsee diplomatiaa